Škoda predstavlja novi crossover KamiqŠkoda je novi model Kamiq publici premijerno predstavila na Sajmu automobila u Ženevi, a prodaja njihovog novog crossovera trebala bi početi sredinim 2019. godine.

Škodina uvodna kampanja došla je do kraja, a osim korištenja istog imena njihov novi crossover model, koji će uskoro ponuditi kupcima u Evropi, nema mnogo sličnosti s ranije predstavljenim Kamiqom koji Škoda nudi kupcima u Kini.

Češki odgovor na srodni Volkswagenov crossover model T-Cross cilja na mlađu publiku i sa sobom donosi nekoliko karoserijskih detalja koji karakterišu Škodine veće crossover/SUV modele Karoq i Kodiaq. Među nove detalje spadaju visoko postavljena LED dnevna svjetla koja su u ovom slučaju i pokazivači pravca.

Crossover dug 4,24 metra moći će se naručiti u kombinaciji s 18-inčnim točkovima. U Škodi naglašavaju da Kamiq sa sobom donosi izuzetno prostranu putničku kabinu koja mnogim detaljima podsjeća na kabinu modela Scala. S boljim paketima opreme stiže 10,25-inčna TFT instrumentna tabla, a kupci će moći da izaberu između tri veličine displeja preko kojeg se upravlja multimedijalnim sistemom. Minimalna zapremina prtljažnika iznosi 400 litara, a s preklopljenim naslonima zadnjih sjedišta prtljažnik će "progutati" čak 1.395 litara.

Osnovni motor u ponudi za Kamiq je grupacijski litarski trocilindarski turbobenzinac sa 115 KS. Slijedi ga 1,5-litarski četverocilindarski motor sa 150 KS. Tu je i poznati 1,6-litarski četverocilindarski turbodizelski motor sa 115 KS, a u kombinaciji je i verzija koja će kao pogonsko gorivo koristiti plin. U opciji je i automatski DSG mjenjač posredstvom kojeg će se snaga uvijek distribuirati samo na prednju osovinu, jer se Kamiq neće nuditi s pogonom preko obje osovine.