ŠKODA OTKRILA NOVI KODIAQKodiaq se pojavio 2016. godine u više od 60 zemalja, a do danas je proizveden u više od 600.000 primjeraka uključujući model sportskog izgleda Kodiaq GT koji je dostupan ekskluzivno u Kini. SUV se prodaje u konfiguracijama sa pet i sedam sjedišta, proizvodi se u četiri postrojenja, a češkoj kompaniji Škoda je donio veliki uspjeh.

Kada je riječ o osvježenom modelu, kozmetičke promjene nije baš lako uočiti na prvi pogled, osim za istinske poznavatelje modela Kodiaq. Poklopac motora he redizajniran, tu je više uspravna rešetka hladnjaka, svjetla su tanja te sadrže matrix LED tehnologiju kao dodatnu opremu. Promjene su funkcionalne jer je Kodiaq sada aerodinamičniji zahvaljujući redizajniranim branicima i novom krovnom spojleru.

Ovisno o paketu opreme, obnovljeni SUV se može dobiti s felgama veličine od 17 do 20 inča, a neke od njih su unaprijeđene kako bi se smanjio otpor zraka.

Model visokih performansi Kodiaq RS je dobio set novih 20-inčnih poliranih felgi metalik crne boje, koje dolaze s plastičnim aerodinamičnim komponentama. Sada je dostupna i veća ponuda felgi za slabije pakete opreme kako bi kupci imali više izbora.

U unutrašnjosti mogu biti opciona ergonomska sjedišta presvučena perforiranom kožom, koja dolaze s funkcijom masaže, grijačima i elektronskim prilagođavanjem. Neki paketi opreme se mogu dobiti s ekološkim sjedištima koja su napravljena pomoću recikliranog materijala nastalog od povrća. Osnovni model ima sjedišta presvučena tkaninom. Opcioni M Package paket za Syle upremu donosi presvlake u kombinaciji kože i tkanine.

Kodiaq je dobio dvokraki upravljač koji smo već vidjeli u drugim Škodinim modelima, a tu je i sofisticiranije LED ambijentalno osvjetljenje. Canton ozvučenje je unaprijeđeno te uključuje deset umjesto osam zvučnika, a tu je i subwoofer postavljen u prtljažniku. Ispred vozača je 10,25-inčni digitalni instrument klaster, a na raspolaganju mu je i 9,2-inčni ekran infotainment sistema osjetljiv na dodir.

Kodiaq RS je izgubio twin-turbo dizelski motor te je usvojio 2,0-litarski TSI koji pokreće i Octaviju RS. Ovaj motor razvija 245 KS, odnosno 5 KS više u odnosu na stari BiTDI. Također, lakši je za 60 kg, a i poboljšanji sedmostepeni DSG mjenjač je lakši za 5,2 kg.

Podatak o obrtnom momentu nije objavljen, a ukoliko bude iznosio 370 Nm kao u Octaviji RS sa TSI motorom, to će biti značajno smanjenje u odnosu na BiTDI koji je isporučivao 500 Nm obrtnog momenta.

Dostupni su i drugi motori među kojima je 1,5-litarski TSI sa 150 KS namijenjen osnovnom Kodiaqu s prednjim pogonom. TO će ujedno biti i jedina verzija sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem. Kupci će moći izabrati i snažniji 2,0-litarski TSI sa 190 KS, kao i 2,0-litarski TDI Evo motor sa 150 ili 200 KS. Ovisno o odabiru motora, kupci će moći naručiti SUV sa sedmostepenim DSG mjenjačem i opcionim pogonom na sva četiri točka.

Prodaja obnovljenog Kodiaqa u Evropi počinje u julu.