ŠKODA SCALA DOBILA PET ZVJEZDICA NA EURO NCAP TESTU  • ŠKODA SCALA impresionira najvišim stupnjem aktivne i pasivne sigurnosti
  • Prostrani kompaktni model postiže 97 posto mogućih bodova u pogledu zaštite odraslih putnika
  • Ispitivači sa 6 bodova modelu ŠKODA SCALA daju najveći broj bodova u pogledu zaštite biciklista

Mladá Boleslav, 3. srpnja 2019. godine - Modelu ŠKODA SCALA dodijeljena je najviša ocjena od pet zvjezdica u okviru testa nezavisne institucije European New Car Assessment Programme (Euro NCAP). Time se novi kompaktni model češkog proizvođača automobila ubraja u najsigurnija vozila u svojoj klasi. Model SCALA posebno je dobre rezultate postigao u pogledu zaštite odraslih putnika i biciklista.

Christian Strube, direktor odjela za tehnički razvoj marke ŠKODA, kaže: "Naši inženjeri dosljedno rade na dodatnom poboljšanju aktivne i pasivne sigurnosti naših vozila. Tako smo s modelom SCALA uveli neke nove sustave potpore u klasu kompaktnih vozila koji su do sada bili poznati samo iz viših segmenata vozila. Najbolja ocjena od pet zvjezdica za model ŠKODA SCALA u europskom referentnom ispitivanju sigurnosti vozila potvrda je našeg svakodnevnog rada. Ovim rezultatom sve naše aktualne serije vozila raspolažu najvišom ocjenom u Euro NCAP testu - a to je izniman uspjeh."

Model ŠKODA SCALA potpuno je oduševio na Euro NCAP testu u pogledu sigurnosti odraslih putnika u vozilu i biciklista. U pogledu zaštite odraslih putnika ovaj je prostrani kompaktni model dobio ocjenu od 97 posto mogućih bodova, a time i jednu od najviših vrijednosti postignutih u povijesti Euro NCAP testa.

Za zaštitu biciklista ispitivači su mu dodijelili svih mogućih šest bodova, također zbog serijskog sustava Front Assist s prediktivnim sustavom zaštite pješaka i biciklista te City funkcijom kočenja u nuždi. K tomu je potpora zadržavanja vozila na voznom traku u modelu ŠKODA SCALA dio serijske opreme, a po želji je dostupan sustav Side Assist koji prikazuje vozila koja se približavaju odostraga ili se nalaze u mrtvom kutu. Time su modelu SCALA dodijeljena 3,5 od četiri moguća boda.

Visok stupanj pasivne sigurnosti modela ŠKODA SCALA omogućuje karoserija otporna na savijanje s deformacijskim zonama velikih dimenzija i posebno stabilnim putničkim prostorom. U njemu se upotrebljava gotovo 70 posto čelika visoke čvrstoće, izrazito visoke čvrstoće ili posebno kaljenih čelika. U ovom kompaktnom modelu nalazi se do devet zračnih jastuka, u koje se opcijski također ubrajaju zračni jastuk za koljena vozača te stražnji bočni zračni jastuci. Dio sigurnosne opreme k tomu su multikolizijska kočnica, opcijska proaktivna zaštita putnika te ISOFIX i gornje Top Tether točke za pričvršćivanje koje se nalaze na stražnjoj klupi i na suvozačevu sjedalu. Tako su i najmlađi suputnici u vozilu u svakom trenutku optimalno zaštićeni.

European New Car Assessment Programme (Europski program za ocjenu sigurnosti novih automobila, eng. Euro NCAP) jest program koji su 1997. godine osnovali tadašnjih dvanaest ministarstava prometa, automobilski klubovi, udruženja osiguravajućih društava i istraživački instituti iz osam europskih zemalja. Sjedište konzorcija nalazi se u belgijskom gradu Leuvenu. Program provodi ispitivanja sudara s aktualnim modelima vozila te procjenjuje stupanj aktivne i pasivne sigurnosti vozila.

Tijekom proteklih godina testovi su postajali sve stroži te sada obuhvaćaju razne scenarije sudara. Dok su se isprva isključivo ocjenjivali rezultati testova sudara, u međuvremenu za ukupnu ocjenu sve veći značaj imaju ocjene aktivnih sigurnosnih sustava te sustava potpora za vozača.