15 milijuna proizvedenih vozila ŠKODA od 1905.U Mladoj Boleslavi, Februar 2013. – ŠKODA je proizvela svoj 15-milijunti automobil. Jubilarno vozilo – srebrna ŠKODA Octavia treće generacije- s trake je sišlo u središnjoj tvornici ŠKODA u Mladoj Boleslavi. Vozilo će se koristiti kao VIP limuzina u ŠKODA tehnološkom centru u Česani.

Granica od 15 milijuna vozila ukazuje na dinamičan rast marke. Početkom 2012. ŠKODA je proizvela svoj 14-milijunti automobil. Jedna trećina ili oko pet milijuna vozila s trake je sišlo samo u zadnjih šest godina. Do 2018. godine proizvođač želi povećati svoju prodaju u cijelom svijetu na najmanje 1,5 milijuna jedinica godišnje. U 2012. godini ŠKODA je s 939.200 vozila u jednoj godini prodala vozila kao nikada do tada.

„Cijeli ŠKODA tim vrlo je ponosan na ovaj jubilej“, istaknuo je predsjednik Upravnog odbora ŠKODA Prof. Dr. h. c. Winfried Vahland. „15 milijuna proizvedenih automobila ukazuje na izvanredan razvoj marke ŠKODA. Već 118 godina proizvodimo vozila, a od 1905. godine i automobile. Time spadamo među automobilske marke s najdužom tradicijom“, naglasio je Vahland. U godinama koje slijede ŠKODA će još pojačati tempo kako bi do 2018. godine isporučivala najmanje 1,5 milijuna vozila godišnje. S modelima ŠKODA Citigo, Rapid i s novom ŠKODA Octavijom uspješno je započela najveća ofenziva novih modela u povijesti poduzeća. U 2013. ŠKODA će predstaviti ukupno osam novih ili obnovljenih modela.

Klasa za sebe

Nova ŠKODA Octavia ovih se dana uvodi u Njemačkoj i Češkoj, a sljedećih tjedana slijede i druga tržišta. „ŠKODA Octavia predstavlja srce marke i daleko je najprodavaniji ŠKODA model“, s tim u vezi rekao je direktor ŠKODA. Oko 44 posto prodanih vozila te marke u cijelom svijetu u 2012. godini odnosilo se na Octaviju. Kao niti jedan drugi automobil Octavia simbolizira priču o brzom uspjehu marke u zadnja dva desetljeća. Od 1996. godine kupcima je isporučeno oko 3,75 milijuna Octavija.

Investicije u budućnost marke ŠKODA kod kuće …

ŠKODA je pokrenula jedan od najopsežnijih projekata modernizacije i proširenja u povijesti središnjice ŠKODA u Mladoj Boleslavi, između ostalog zbog proizvodnje nove generacije Octavije. Svrha ovih mjera je proširenje kapaciteta proizvodne linije u Mladoj Boleslavi za povećanje proizvodnje ŠKODA modela Octavia i Rapid s 800 na 1200 jedinica na dan. U tu će se svrhu u tvornici u Mladoj Boleslavi instalirati novi pogon za proizvodnju karoserije i potpuno automatizirana lakirnica za unutrašnju karoseriju.

Još ovog mjeseca u pogon će se staviti novo ekološki prihvatljivo postrojenje za prešanje. Pored ŠKODA Octavije i ŠKODA Rapida u Mladoj Boleslavi na posebnoj proizvodnoj liniji proizvodi se i ŠKODA Fabia.

U ŠKODA tvornici u Kvasnyju kapacitet proizvodnje ŠKODA Yetija udvostručen je na 100.000 vozila godišnje. Usto je ŠKODA modernizirala tvornicu kako bi se tu od siječnja 2013. proizvodio i model ŠKODA Roomster. Do kraja 2012. ŠKODA Roomster se proizvodio u ŠKODA tvornici u Vrchlabiju. Za prebacivanje proizvodnje na novu lokaciju ŠKODA je investirala oko 7,2 milijuna Eura. Proizvodnja Roomstera preselila se u Kvasny jer su se u ŠKODA tvornici u Vrchlabiju počele proizvoditi isključivo automobilske komponente. Od listopada 2012. tamo se proizvodi automatizirani mjenjač DQ200 s dvostrukom spojkom (ukratko DSG) za cijeli Volkswagen koncern. Kako bi se tvornica pripremila za proizvodnju DSG mjenjača, češki proizvođač zajedno s Volkswagen koncernom investirao je oko 170 milijuna Eura.

… i na rastućim internacionalnim tržištima.

Zbog očekivanog rasta ŠKODA proširuje svoje kapacitete i na tržištima Kine, Rusije i Indije:

U Kini se od kraja 2012. ŠKODA Yeti proizvodi u suradnji sa Shanghai Volkswagenom. U „Carstvu Sredine“ usto se ove godine na tržište uvodi kineska verzija ŠKODA Rapida a nakon toga i nova ŠKODA Fabia.

U Rusiji od prije nekoliko tjedana s proizvodne trake ruske tvornice GAZ u Nischni Novogorodu počeo je silaziti kompaktni SUV ŠKODA Yeti. Od sredine 2013. u Nischni Novogorodu počet će se proizvoditi i nova ŠKODA Octavia za rusko tržište. Od proljeća 2014. predviđena je proizvodnja novog ŠKODA Rapida za rusko tržište.

U Indiji se od 2011. u tvornici u Puneu za lokalno tržište proizvodi kompaktna limuzina Rapid.

Slike uz informaciju za tisak:

S proizvodne trake u tvornici u Mladoj Boleslavi silazi 15-milijunta ŠKODA: ŠKODA djelatnici, članovi uprave, menadžeri i članovi sindikata OS KOVO proslavili su proizvodnju jubilarnog vozila. Bila je to ŠKODA Octavia limuzina treće generacije.

Škoda Auto:
• jedan je od najstarijih svjetskih proizvođača automobila. Od 1895. godine u češkoj središnjici u Mladoj Boleslavi prvo su se proizvodili bicikli, a ubrzo nakon toga i motori i automobili;
• aktualno proizvodi sedam modela osobnih vozila: Citigo, Fabia, Roomster/Praktik, Rapid, Octavia i Superb;
• u 2012. godini kupcima u cijelom svijetu isporučeno je 939.200 vozila - 6,8 % više nego prethodne godine, što predstavlja novi rekord;
• od 1991, godine pripada Volkswagen koncernu, jednom od najuspješnijih svjetskih automobilskih koncerna. ŠKODA unutar koncerna pored automobila samostalno proizvodi i razvija i automobilske komponente kao što su motori i mjenjači;
• u češkoj proizvodi u tri vlastite tvornice, dok u Kini, Rusiji, Slovačkoj i Indiji vozila proizvodi uglavnom u zajedničkim tvornicama koncerna;
• zapošljava više od 25.500 djelatnika u cijelom svijetu i aktivan je na više od 100 tržišta.