ŠKODA KAMIQ osvojila maksimalnih pet zvjezdica na Euro NCAP testuNovi ŠKODA gradski SUV osvojio je vrhunske ocjene za aktivnu i pasivnu sigurnost

– ŠKODA KAMIQ je osvojila ocjenu za zaštitu odraslih od 96 posto
– Ovo je dopunjeno maksimalnim rezultatom za zaštitu biciklista

ŠKODA KAMIQ je osvojila maximalnih pet zvjezdica na testu nezavisnog Europskog programa za procjenu novih automobila (Euro NCAP). Ovo je prvi gradski SUV proizvođača automobila koji čini još jednim modelom pa se ubraja među najsigurnija vozila u svojoj klasi.
Christian Strube, član odbora za tehnički razvoj ŠKODA AUTO, objašnjava: „Aktivna i pasivna sigurnost naših vozila je glavni prioritet za ŠKODA.

Činjenica da je KAMIQ, naš najnoviji model, sada je dobio još jednu maksimalnu ocjenu od pet zvjezdica u Euro NCAP testovima sudara kakvu smo visoku traku postavili zbog sigurnosti naših vozila koji takoder pruža drugu demonstraciju koliki je naš inženjerski rad uspješan u ovoj oblasti. ”

Gradski SUV postigao je 96 posto za zaštitu odraslih putnika u unutrašnjosti – impresivni rezultati u Euro NCAP povijesti. I ispitivači su dodijelili KAMIQ-u punu ocjenu za zaštitu biciklista,odražavajući prije svega blagotvorni učinak Front Assist-a s predviđanjem pješaka i biciklista.

Funkcija zaštite i gradskog kočenja u slučaju nužde standardno je uključena. U slučaju nesreće, KAMIQ štiti svoje putnike s čak devet zračnih jastuka, uključujući i zračni jastuk, opcionalni zračni jastuci za koljena za vozača i stražnji bočni zračni jastuci.

Dodatne sigurnosne karakteristike uključuju: Kočnica sa više sudara, opcioni Crew Protect Assist proaktivni sistem zaštite putnika kao ISOFIX i gornje uporište za sidrenje na klupi stražnjeg sjedala i suvozačevog sjedišta kako bi se to osiguralo optimalna zaštita male djece u svakom trenutku.

Standardna oprema za ŠKODA KAMIQ takođe uključuje Lane Assist, dok opcionalni Side Assist upozorava vozače na vozila koja prilaze iza ili u slepoj tački automobila. Kombinovani učinak ovih sistema pomoći zaradio je KAMIQ rezultat 3,5 od maksimalno četiri boda.

Poput jednako kompaktne ŠKODA SCALA s pet zvjezdica, KAMIQ je zasnovan na Volkswagenu MQB-A0 platforme grupe, koja sadrži najsavremenije sisteme bezbednosti i pomoći. Izuzetno čvrsto tijelo SUV-a s velikim deformacijskim zonama i izuzetno robusnom putničkom ćelijom osigurava vrhunsku pasivnu sigurnost, pri čemu ŠKODA koristi gotovo 80-postotni udio velike čvrstoće ili posebno očvrsnutog čelika u ovom dijelu vozila.

Europski program za procjenu novih automobila (Euro NCAP) osnovan je 1997. godine. Sadašnji članovi uključujući ministarstva transporta, automobilske klubove, osiguravajuća udruženja i istraživački instituti iz osam evropskih zemalja.
Konzorcijum je smješten u belgijskom gradu Leuven. Provodi ispitivanja sudara sa trenutnim modelima vozila i ocjenjuje njihove aktivne i pasivne sigurnost. U proteklih nekoliko godina, ti su testovi postajali sve strožiji.