Istorijski trenutak za najvažniji model marke ŠKODA: proizvedena „šestmilijunta OCTAVIA“- Jubilarni primjerak vozila danas je sišao s proizvodne trake u tvornici Mladá Boleslav
- Počeci modela OCTAVIA sežu u 1959. godinu
- Od 1996. godine ŠKODA OCTAVIA osnova je uspjeha češke marke automobila
- Značajno poboljšana treća generacija modela dostupna je od Februara 2017. godine

ŠKODA je proizvela “šestmilijunti primjerak” modela OCTAVIA. Jubilarni primjerak danas je sišao s proizvodne trake u glavnoj tvornici u Mladoj Boleslavi. Od početka proizvodnje 1996. godine model ŠKODA OCTAVIA postao je pravi hit na tržištima automobila diljem svijeta i do danas je jedan od najprodavanijih modela češkog proizvođača automobila s bogatom tradicijom. Počeci omiljenog modela sežu u 1959. godinu.

“Niti jedan drugi model nije prošao ŠKODA proizvodnim trakama toliko puta kao OCTAVIA”, kaže Michael Oeljeklaus, član uprave marke ŠKODA zadužen za proizvodnju i logistiku. “Ona je najvažniji model marke i primjer je za visoku učinkovitost proizvodnje i logistike. OCTAVIA je značajno doprinijela usponu marke ŠKODA do statusa svjetske marke”, dodaje Oeljeklaus.

Model ŠKODA OCTAVIA primjer je za uspjeh marke u posljednja dva desetljeća. To je bio prvi potpuno novi model nakon pada Željezne zavjese i ulaska marke ŠKODA u Volkswagen koncern. Uvođenje ovog modela bio je odlučujuć za uzdizanje tvrtke ŠKODA globalnu razinu.

- Prva OCTAVIA i njen najstariji predak:

ŠKODA OCTAVIA imala je premijeru 1996. godine na izložbi automobila ,Mondial de l'Automobile’ u Parizu. Tada nova kompaktna limuzina premium kompaktne klase otpočetka je imponirala modernom tehnologijom, visokom kvalitetom i odličnim omjerom cijene i kvalitete. OCTAVIA svojom prostranošću od samog početka postavlja mjerila u svom segmentu. Osim toga, vozilo koje je dizajnirao tadašnji glavni ŠKODA dizajner Dirk van Braeckel isticalo se bezvremenskim dizajnom. Upečatljiva pojava s velikom rešetkom hladnjaka udahnula je život cestama 1990-ih godina.

ŠKODA je naziv za novi model pronašla u jednom od svojih starijih modela. Od 1959. do 1971. godine proizvodili su vozilo s nazivom OCTAVIA, koje je prostranošću i za to vrijeme modernom tehnologijom privlačila velik broj kupaca. Naziv OCTAVIA dolazi od latinske riječi za broj osam: ,octo’.

Povijesna OCTAVIA nakon varijanti POPULAR 420, 995, 995 OHV i 110 OHV te ŠKODA 1101, 1200 i 400 u to je vrijeme bila osmi model češkog proizvođača automobila s bogatom tradicijom nakon Drugog svjetskog rata. Godine 1961. na tržištu se pojavila i kombi varijanta. U 22 godine proizvodnje ŠKODA je proizvela 365.400 primjeraka omiljene serije automobila.

OCTAVIA novog doba’ letvicu je postavila mnogo više. Godine 1997. ŠKODA je proizvela 61.000 primjerak modela OCTAVIA, godinu dana kasnije proizvodnja se gotovo udvostručila sa 117.500 jedinica. Godine 1998. pojavio ŠKODA OCTAVIA COMBI, koji je dodatno povećao potražnju. Godine 2010. u tvornici Vrchlabí s proizvodne trake sišla je posljednja od 1.442.100 proizvedenih OCTAVIA prve generacije.

S modelom OCTAVIA II ŠKODA je počela proizvoditi u cijelom svijetu
Iduća generacija, koja je premijeru imala na Autosalonu u Ženevi u ožujku 2004. godine, bez prekida je nastavila pobjednički pohod prve generacije. OCTAVIA II zablistala je novim dizajnom, još većom prostranošću u unutrašnjosti i prtljažniku kao i najmodernijom tehnologijom. U novoj generaciji premijeru su imali i benzinski motori s izravnim ubrizgavanjem. Usto su dodani i novi mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa i automatski mjenjač – među ostalim i automatizirani mjenjač s dvije spojke DSG. Komfor u vožnji poboljšao se zahvaljujući stražnjoj osovini s više spona. Sigurnost su, među ostalim, pružali ABS s potporom pri kočenju, koji je u Europi bio dio serijske opreme, četiri zračna jastuka i novi aktivni nasloni za glavu.

S modelom OCTAVIA druge generacije češki je proizvođač automobila također intenzivno provodio strategiju internacionalizacije. Godine 2005. počela je proizvodnja modela OCTAVIA u indijskoj tvornici Aurangabad. Od 2007. godine u tvornici Shanghai Volkswagen proizvodi se model OCTAVIA za Kinu. Od 2009. godine OCTAVIA se proizvodi u Volkswagen tvornici Kaluga u Rusiji. Godine 2012. bila je premijera treće generacije modela OCTAVIA. Samo godinu dana kasnije najprodavaniji model marke počeo se proizvoditi i na proizvodnim trakama u Ukrajini i Kazahstanu.

Značajno prerađenom verzijom modela OCTAVIA plasiranom na tržište u veljači 2017. godine marka ŠKODA odlučno želi nastaviti uspjeh prethodnih generacija modela OCTAVIA i dalje jačati položaj marke ŠKODA na međunarodnim tržištima. Aktualna ŠKODA OCTAVIA zahvaljujući novooblikovanom prednjem i stražnjem dijelu automobila, aerodinamičnim linijama i širem tragu kotača još je dinamičniji nego prije. Novo izdanje kompaktnog modela ističe se provjerenim značajkama i u svom segmentu postavlja mjerila za ponudu prostora, funkcionalnost, sigurnosnu tehnologiju i tehnologiju komfora kao i odnos cijene i kvalitete. Osim toga, nova generacija modela OCTAVIA prva je generacija ovog modela koja raspolaže mobilnim online uslugama ŠKODA Connect. Naprednom uslugom povezivosti najprodavaniji model marke opremljen je i za doba digitalizacije.