Škoda predstavila osvježeni Rapid i Rapid SpacebackŠkoda je ispunila svoje nedavno obećanje. Pored drugačijih karoserijskih detalja, uz osvježeni model Rapid stigla su bixenon svjetla, ali i turbo-benzinski trocilindarski litarski motor.

U Škodi ne posustaju s predstavljanjem osvježenih modela. Nakon nedavnog predstavljanja SUV-a Kodiaq u verzijama Scout i Sportline, redizajnirane Octavije i gradskog modela Citigo, došao je red i na budžetski model Rapid koji se nudi u dva karoserijska oblika: kao klasični trovolumen i praktičniji dvovolumen s pet vrata (Rapid Spaceback).

Redizajnirano izdanje Rapida, bez obzira na karoserijsku verziju, krase nova kućišta prednjih svjetala sa bixenon tehnologijom i LED dnevnim svjetlima koja će, nažalost, biti dio opcione opreme. S bixenonima stiže i automatsko adaptivno upravljanje snopovima, što će vozaču dodatno olakšati život u noćnim satima. Redizajniran prednji odbojnik na sebi nosi novodizajnirana kućišta svjetala za maglu koja su sada veoma slična kućištima na redizajniranoj Octaviji. S njima, vizuelno, Rapid izgleda znatno širi nego prije. Redizajniran je i zadnji odbojnik, a u zatamnjenim kućištima zadnjih svjetala (koja se opciono nude i s LED tehnologijom) sada je nova grafika. U zavisnosti od paketa opreme, kupcima će se nuditi nekolicina novih 15, 16 i 17-inčnih aluminijskih felgi, a suštinske promjene u prostranoj unutrašnjost odnose se na novu grafiku instrumenata i drugačije dizajnirane okvire otvora za provjetravanje.

S redizajnom Rapida stiže i novi Volkswagenov trocilindarski litarski turbo-benzinski motor koji će se nuditi sa dva nivoa snage: 95 i 110 KS, a zamijenit će dosadašnji 1,2-litarski motor. U ponudi i dalje ostaje 1,4-litarski četverocilindarski TSI motor sa 125 KS, a tu su naravno i dvije dizelske opcije: 1.4 TDI sa 90 KS i 1.6 TDI sa 116 KS. Osvježeni Rapid svoje će premijerno predstavljanje pred publikom imati na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi (od 9. Marta).