Na reliju Monte Carlo ŠKODA podsjeća na legendarni trijumf prije 40 godina

 

  • ŠKODA FABIA R5 u pobjedničkom izdanju modela ŠKODA 130 RS iz 1977. godine
  • Tri vozača u tvorničkom timu na startu sezone FIA svjetskog prvenstva u reliju (WRC 2): Andreas Mikkelsen, Pontus Tidemand i Jan Kopecký
  • U 2017. godini Tidemand vozi za tvornički tim na WRC-u 2, dok je drugi tvornički vozač Jan Kopecký u lovu na treći naslov na Češkom prvenstvu u reliju
  • Michal Hrabánek: "Svijest o izvanrednoj povijesti moto utrka marke potiče i naše aktualne aktivnosti na području moto utrka"

 

Na reliju Monte Carlo ŠKODA Motorsport podsjeća na legendarni trijumf marke ostvaren prije 40 godina na istom mjestu. Na startu sezone FIA svjetskog prvenstva u reliju (WRC 2) modeli ŠKODA FABIA R5 tvorničkih timova kreću u lov na naslov u pobjedničkom izdanju iz 1977. godine s plavim i crvenim trakama. Prije četiri desetljeća Václav Blahna (CZ) i njegov suvozač Lubislav Hlávka (CZ) su sa svojom ŠKODOM 130 RS odnijeli pobjedu u klasi do 1300 ccm. Ovaj neočekivani uspjeh ubraja se u prekretnice tradicije marke ŠKODA na području motosporta koja traje već 116 godina i koja je 2016. godine okrunjena naslovom svjetskog prvaka.

 

"ŠKODA je ponosna na svoju veličanstvenu tradiciju motosporta i na ikone trkaćih automobila kao što je ŠKODA 130 RS", kaže direktor ŠKODA Motorsporta Michal Hrabánek. "Stoga s posebnom vanjskom bojom naših modela ŠKODA FABIA R5 na reliju Monte Carlo podsjećamo na uspjeh ostvaren prije 40 godina. Svijest o izvanrednoj povijesti moto utrka marke potiče i naše aktualne aktivnosti na području moto utrka. Osim naših tvorničkih vozača Pontusa Tidemanda i Jana Kopeckog, na reliju Monte Carlo vozit će i Andreas Mikkelsen u modelu ŠKODA FABIA R5", dodaje Hrabánek.

Iskusni WRC vozač Mikkelsen (N) gostuje u ŠKODA tvorničkom timu te se time vraća svojim korijenima. Uspon ovog 27-godišnjeg Norvežanina u jednog od najboljih reli vozača na svijetu započeo je 2011. i 2012. godine s naslovima na natjecanju Intercontinental Rally Challenge. Tada je pobjedu odnio u modelu ŠKODA FABIA SUPER 2000. Na prvim testovima na snijegu u prosincu prošle godine Mikkelsen se zajedno sa svojim suvozačem Andersom Jćgerom (N) već upoznao s modelom ŠKODA FABIA R5.

ŠKODA Motorsport u 2017. godini polaže nadu u svoja dva tvornička vozača Kopeckog (CZ) i Tidemanda (S). Brzi Šveđanin će sa suvozačem Jonasom Anderssonom (S) nakon relija Monte Carlo ići u lov na bodove i na drugoj sezonskoj utrci svjetskog prvenstva u svojoj domovini Švedskoj (od 9. do 12. veljače). Tidemand/Andersson bore se na WRC-u 2 kako bi naslijedili vozače Esapekku Lappija/Jannea Ferma (FIN/FIN) koji su 2016. godine u modelu ŠKODA FABIA R5 prvi puta za tvornički tim marke iz Mlade Boleslave osvojili naslov svjetskog prvaka u kategoriji vozača i suvozača.

Osim nekoliko nastupa na WRC-u 2, Jan Kopecký i Pavel Dresler će 2017. godine nastupiti prije svega na Češkom prvenstvu u reliju (MČR). Ovdje su ostali nepobijeđeni tijekom deset nastupa u pobjedničkom automobilu ŠKODA FABIA R5 u zadnje dvije godine tako da bi s trećim naslovom 2017. godine svoj nastup mogli učiniti savršenim.

S naslovom svjetskog prvaka, tri kontinentalna i deset nacionalnih naslova u modelu FABIA R5 ŠKODA je 2016. godine doživjela jednu od najboljih godina na svjetskim reli stazama. Start na reliju Monte Carlo trebao bi nagovijestiti jednako uspješnu 2017. godinu.