Jubilej – 25 godina Škode pod zastavom VolkswagenaPrvi ugovor o saradnji između Volkswagena i Škode potpisan je prije 25 godina, odnosno 1991. godine. Tada je Volkswagen sa uloženih 620 miliona njemačkih maraka preuzeo 31% udjela ovog češkog proizvođača automobila. U to vrijeme Škoda je imala dva modela koja su se proizvodila u 200.000 primjeraka godišnje. Nakon 25 godina, Škodina proizvodnja povećana je na čak više od milion automobila godišnje, a svoje automobile plasira na čak više od 100 zemalja širom svijeta.

Ovakav uspjeh se nije desio preko noći. Volkswagen je vremenom u Škodu uložio oko 11 milijardi eura, te je tako godinama povećavao svoj udio vlasništva Škode, da bi 2000. godine postao jedini vlasnik ovog češkog brenda.

Uspjeh Škode je bila velika blagodat za Češku, te je tako kao proizvođač 2014. godine generisao čak 4,5 posto bruto domaćeg proizvoda te zemlje. Istovremeno, Škoda je bila “odgovorna” za gotovo 8% izvoza čeških proizvoda. Ovo su samo neki od brojnih impresivnih rezultata, a odličnim rezultataima je doprinijelo i to što je, preuzimanjem Škode, Volkswagen “stvorio” i ogroman broj radnih mjesta.

Izvršni direktor Škode, Bernhard Maier, povodom obilježavanja ovog jubileja izjavio je: “U proteklih 25 godina, iz regionalnog brenda, Škoda se razvila u međunarodno uspješnog proizvođača automobila. Odlučujući faktori za odličan uspjeh poslovanja u ovom periodu je prvenstveno doprinijelo i pripajanje Škode grupaciji Volkswagen.”