Otkrivena Škoda VisionS ConceptŠkoda u Ženevi predstavlja novi SUV. Istina radi se o konceptu, a ono što vidimo na fotografijama definitivno predstavlja značajniji iskorak u odnosu na dosadašnji stil Škodinih vozila. Nazvan je VisionS concept, a nije isključeno da do Sajma automobila u Parizu kasnije ove godine stigne i u produkcijskoj formi i to noseći ime Kodiak.

Očekivano, VisionS naslonjen je na Volkswagenovu platformu MQB na kojoj se već gradi i novi Tiguan. VisionS je tako i porpimio osnovne karakteristike Tiguana, mada svojim izgledom i karakterom daleko ispada iz svih dosadašnjih formi Škodinih vozila. Dug je 4,7 metara, visok, 1,68 metara, širok 1,91 metar, a međuosovinsko rastojanje razvučeno je na 2,79 metara. Dakle, radi se o SUV-u koji djelimično nadmašuje osnovne karakteristike gradskih SUV-ova. Ne samo da je duži od većine, nego u kabini nosi i šest sjedišta. Istina, produkcijska verzija će vjerovatno dobiti sedam sjedišta, ali svakako i koncept pokazuje da će to biti jedna od najvažnijih karakteristika nove Škode.

Novi auto dobio je i hibirdni pogon i to prilično potentan. Uz 1,4-litarski turbobenzinac sa 156 KS, integrisane j i jedan električni motor snažan 54 KS direktno na šesterostepeni DSG, dok zadnje točkove pokreće drugi električni motor snažan 115 KS i 270 Nm obrtnog momenta. VisionS ovako raspolaže sa sistemom pogona na četiri točka. Škoda i sada prodaje mnoštvo modela sa pogonom 4×4.

Kako se radi o hibridnom sistemu, Škoda je integrisala i baterije kapaciteta 12,4 kWh tačno ispred zadnje osovine. Uz njih, VisionS navodno može putovati samo na struju i to do 50 kilometara, dok se u hibridnom modu autonomija povećava na čak 1.000 kilometara. Istina, i pored dva električna motora i snažnog benzinca, procijenjena maksimalna snaga sistema iznosi 225 KS, tako omogućavajući VisionS-u ubrzanje do 100 km/h za 7,4 sekunde i maimslanu brzinu do gotovo 200 km/h.