ŠKODA ikone na sajmu Rétromobile› Na jednom od najznačajnijih internacionalnih sajmova oldtimera ŠKODA prezentira četiri povijesna dragulja

› Laurin & Klement Voiturette A podsjeća na ovogodišnje važne jubileje marke

› Sportski ŠKODA Supersport typ 966 je nakon brižljivog renoviranja zvijezda sajma: osim toga u Parizu su predstavljeni ŠKODA Popular Monte Carlo i ŠKODA 110 R

Već tradicionalno je  ŠKODA otvorila sezonu oldtimera na prestižnom pariškom sajmu oldtimera Rétromobile, koji se ove godine održava već četrdeseti put. ŠKODA u francusku metropolu donosi četiri dragocjena komada iz svoje zbirke, a među njima i originalu vjernu repliku prvog modela automobila  Laurin & Klement u Mladá Boleslavi - Voiturette A, u proizvodnji od 1905.

U izvanrednu vještinu renovatora iz ŠKODA muzeja mogli su se uvjeriti posjetitelji sajma Rétromobile pri samom pogledu na jedinstveniŠKODA Supersport typ 966 iz 1950. godine. Trkaći automobil s karoserijom u obliku cigare, koji je od 2007.godine sastavni dio zbirke  ŠKODA muzeja, a čije je renoviranje dovršeno  prošle godine, svojedobno je sa 197,7 km/h bio najbrži čehoslovački automobil.

"Garantirani magnet za poglede na štandu ŠKODA bit će i replika prvog vozila koje je izrađivano od 1905. do 1907. godine u Mladá Boleslavi i stoji na početku dugačke tradicije proizvodnje automobila - Voiturette A", kaže Michal Velebný, voditelj restauratorske radionice ŠKODA muzeja. Laurin & Klement Voiturette A ima pod poklopcem motora benzinski V-Motor s 1005 cm3 obujma, čija je snaga od 7 KS dovoljna za najveću brzinu od oko 40 km/h .

Posjetitelji sasvim sigurno neće prolaziti samo tako ni pored ostala tri vozila. ŠKODA Popular Monte Carlo Coupé iz 1937. godine, koji pršti elegancijom, ikona je dizajna protočnih linija druge polovice 30-tih godina 20. stoljeća i posveta sjajnim postignućima vozačkog dvojca Pohl/Hausman na čuvenom reliju Rallye Monte Carlo 1936. i 1937. godine. Crni primjerak se ubraja u dragocjene izloške u  Mladá Boleslavi te je za svoje vrhunski održano stanje već dobio mnoge nagrade, od čega je pobjeda Concours d´Elegance na natječaju Schloss Bensberg Classic 2012 u kategoriji reli vozila svakako najznačajnija.

Za predstavljanje proizvodnje mlađe ere, 1970-tih godina, na izložbenom prostoru Porte de Versailles stoji atraktivni model ŠKODA 110 R Coupé. Upadljivo sportski Coupé, temeljen na modelima ŠKODA 100 i 110, izrađivan je između 1970. i 1980. godine u Kvasinyju, a u zadnje vrijeme skupljači oldtimera počinju otkrivati njegov potencijal. Dakle prava stvar za prestižni sajam na koji dolaze stručnjaci iz cijelog svijeta. Prezentaciju klasičnih vozila u Parizu obogaćuje i moderno konceptno vozilo ŠKODA Vision C, koje gledateljima nudi mogućnost da se dive smjeru kojim u dizajnu ide marka iz Mladá Boleslave.

Četrdeseto izdanje sajma Rétromobile održava se od 4. do 8. veljače na izložbenom prostoru Paris Expo - Porte de Versailles, a na manifestaciji, na kojoj se očekuje 100.000 posjetitelja, sudjeluje 450 izlagača s više od 500 vozila.