Prodajni uspjesi: ŠKODA povećava proizvodnju za Fabiju i Rapida Spaceback

ŠKODA tvornica Mladá Boleslav započinje s trećom smjenom za Fabiju i Rapida Spaceback; sad se proizvodi 24 sata dnevno

› Kapacitet montažne linije MBII raste s 800 na 1.200 vozila dnevno

› 800 novih radnih mjesta

Novi ŠKODA su izvanredno primljeni: 2014. je češki proizvođač automobila prvi put prodao jedan milijun vozila. Punom parom teče i  ŠKODA proizvodnja: U matičnoj tvornici Mladá Boleslav ŠKODA sad povećava proizvodni kapacitet za novu ŠKODA Fabiju i Fabiju Combi kao i ŠKODA Rapida Spaceback. Od sada u tri smjene na montažnoj liniji MBII s trake silazi do 1.200 vozila tih modela, dok je dosad u dvije smjene izrađivano najviše 800 automobila. Za treću smjenu je ŠKODA u proizvodnji zaposlila 800 novih radnika.

"Mlada paleta modela ŠKODA vrlo je dobro primljena kod kupaca", kaže član uprave ŠKODA za proizvodnju, Michael Oeljeklaus. "Naša proizvodnja je dodala puni gas - a prije svih naša matična tvornica Mladá Boleslav. Sljedećih godina ŠKODA želi isporuku vozila povećati na barem 1,5 milijun godišnje. U tu svrhu ćemo i dalje investirati u naše domaće i internacionale proizvodne kapacitete", kaže Oeljeklaus.

Zbog sve većeg uspjeha Fabije i Rapida Spacepack sad je potrebno povećati proizvodni kapacitet montažne linije MBII u tvornici Mladá Boleslav. Tek u ljeto 2014. je ŠKODA u Mladá Boleslavi proširila i tehnički opremila važne sektore proizvodnju Fabije. Tako je nastalo za svoje vrijeme novo, moderno postrojenje, kojim se konfiguriraju novi sustavi pomoći. Obnovljeni su i povećani neki dijelovi lakirnice.

ŠKODA u Mladá Boleslavi proizvodi na dvije montažne linije: Fabia, Fabia Combi und Rapid Spaceback s trake silaze na liniji MBII. Na drugoj montažnoj liniji se grade ŠKODA modeli Octavia, Octavia Combi i Rapid Limousine. Proizvodni kapacitet i na njoj iznosi također 1.200 vozila dnevno.

Aktualnim proširenjem kapaciteta u svojoj matičnoj tvornici Mladá Boleslav češki proizvođač još jednom podcrtava svoj izniman značaj kao poslodavac i značajan industrijski investitor u Češkoj Republici. Od 1991.godine ŠKODA je u Češkoj investirala više od 280 milijardi kruna u proizvodne procese i tvornice na lokacijama Mladá Boleslav, Kvasiny i Vrchlabí.

Početak prodaje ŠKODA Fabije je bio iznimno uspješan. Vozilo u segmentu malih automobila postavlja mjerila i dobilo je cijeli niz internacionalnih nagrada. U Češkoj je ŠKODA Fabia npr. izabrana za "Automobil godine". U Velikoj Britaniji je dobila renomirani naslov "What Car? Of the Year 2015 automagazina "What Car". I ŠKODA Rapid Spaceback sve više zauzima svoje mjesto u srcima kupaca. U 2014. godini se prodaja Rapida Spaceback udeveterostručila u odnosu na godinu prije, i to na  72.000 vozila širom svijeta (2013.: 8.000). Prvi kompaktni hatchback model marke nudi dinamički svjež dizajn, puno mjesta, brojne 'Simply Clever'-ideje, najveći stupanj sigurnosti, malu potrošnju i izvanredan odnos cijene i kvalitete.