NOVA ŠKODA OctaviaŠKODA Octavia je sa svojim kompletnim paketom oduvijek bila malo ‚više’ od običnog automobila. To omogućuje velika ponuda prostora, ali i spoj elegantnog oblika limuzine s praktičnim prednostima automobila s velikim stražnjim poklopcem jedinstvenim u ovom segmentu. Ovu jedinstvenost potvrđuje nova generacija.

Ponuda prostora izvan konkurencije, optimalna funkcionalnost
Nova Octavia postavlja mjerila standarda za ponudu prostora u svojoj klasi.  Nijedno vozilo iz segmenta kompaktnih vozila ne nudi veću duljinu unutrašnjosti (1.782 mm), više slobodnog prostora u području koljena (73 mm) i više slobodnog prostora u području glave u stražnjem dijelu vozila (980 mm). Također najbolji u klasi je i obujam prtljažnika (590 l).

Nova vrijednost: upečatljiv, jasan i bezvremenski dizajn
Nova ŠKODA Octavia nije samo prostrana i funkcionalna, već i dobro izgleda. Glavni dizajner marke ŠKODA Jozef Kabaň i njegov tim podarili su ovom automobilu potpuno novi dizajn. Nijedna ŠKODA Octavia nije bila toliko dinamična, a istovremeno toliko bezvremenski elegantna, upečatljiva, kvalitetna i suverena na cesti poput treće generacije ovog najprodavanijeg modela.

U usporedbi sa svojim prethodnikom, ovo vozilo se vidno produžilo i proširilo. Novi model je za 90 mm duži i 45 mm širi u odnosu na drugu generaciju Octavije. Istovremeno se međuosovinski razmak povećao za 108 mm, što osobito ide u korist unutrašnjosti i prostranosti u stražnjem dijelu vozila.

Prednji dio automobila suvereno i samouvjereno naglašavaju istaknute vodoravne linije i novi položaj logotipa marke ŠKODA. S bočne strane nova ŠKODA Octavia izgleda znatno dinamičnije u odnosu na prethodni model. Tome doprinose dugi međuosovinski razmak i kraći prednji prevjes jednako kao i C stup pomaknut prema natrag. Visoka i oštra tornado linija optički produžuje automobil te na upečatljiv način ističe siluetu nalik coupé vozilima. Nova posebna karakteristika je podignuta dinamična linija prozora u stražnjim vratima, takozvana ‚peraja’ – malen, ali upečatljiv detalj, koji vozilu daje snagu i stil.

Nova učinkovitost: CO2-emisije od 89 g/km
Inženjeri su uspjeli znatno smanjiti vrijednosti potrošnje i emisija ŠKODE Octavia. To omogućuju novi benzinski i dizelski motori, niska cw-vrijednost i mala težina vozila. Ukupno su na raspolaganju četiri benzinska motora – svi opremljeni najmodernijom TSI tehnologijom – i četiri moderna TDI Common Rail dizelska agregata. Kod mjenjača su korišteni ručni i automatski DSG mjenjači.

Unatoč novoj veličini i naprednijoj tehnici vozila, inženjeri marke ŠKODA su uspjeli smanjiti težinu automobila za čak 102 kilograma u odnosu na drugu generaciju ŠKODA Octavije. To je omogućila dosljednost na području lake konstrukcije, napredna konstrukcija karoserije, upotreba čelika visoke i najviše čvrstoće i ciljani odabir materijala. Smanjenje težine varira ovisno o konfiguraciji vozila.

Najveći stupanj udobnosti zbog inovativne tehnologije
Nova ŠKODA Octavia osim toga nudi brojne nove komfort funkcije, koje su do sada bile rezervirane samo za višu klasu vozila. Sve te funkcije slave svoju premijeru u Octaviji, a dijelom se po prvi put uopće koriste u nekom vozilu marke ŠKODA. Upotreba novih tehnologija pri tome nije sama sebi svrha, već je uvijek povezana s konkretnom dodanom vrijednošću za kupca: to nije neozbiljna beskorisna tehnika, već tehnika za čovjeka, koja mobilnost čini sigurnijom i udobnijom.

Po prvi put je u ŠKODI zajedno sa sustavom Adaptive Cruise Assistant na raspolaganju automatska regulacija razmaka. Novi sustav Intelligent Light Assistant omogućuje kao asistent dugog svjetla automatsko uključivanje i isključivanje dugog svjetla te na taj način poboljšava udobnost i sigurnost u cestovnom prometu. Sustav Automatic Parking Assistant pruža potporu prilikom parkiranja nove Octavije. Sustav prepoznavanja prometnih znakova u paketu ‚Traveller Assistant‘‚ koji će se također po prvi puta naći u ŠKODA ponudi, prikazuje prometne znakove. S odabirom profila vožnje Driving Mode Selection vozač može pritiskom na gumb namjestiti određene vozne karakteristike vozila. Dodatna novost je električni panoramski podizno pomični krov: transparentni panoramski krov povećava udobnost i užitak vožnje u Octaviji. Nova Octavia opremljena je osim toga automatskim sustavom zaključavanja i pokretanja motora bez ključa KESSY (Keyless-Entry-Start-and-Exit-System).

Nova generacija Infotainment sustava
Nova ŠKODA Octavia oduševljava potpuno novom generacijom radiouređaja i radio-navigacijskih sustava. Prvi put se u ŠKODI u višim verzijama opreme koriste zasloni osjetljivi na dodir sa senzorima približavanja i funkcijom brisanja. Čisti užitak slušanja nudi novi CANTON sound sustav i zvučno optimizirani putnički prostor.

Praktičnost putem ‚Simply Clever‘ rješenja
Kao i u svakoj drugoj ŠKODI, tako i u novoj Octaviji čitav niz ‚Simply Clever‘ rješenja olakšava putnicima život. Ovisno o razini opreme, serijski ili opcionalno je dostupna sljedeća oprema: pomoću sklopivih elemenata za učvršćenje prtljage u prtljažniku moguće je sigurno učvrstiti predmete za podnicu prtljažnika. Prvi puta u ŠKODA Octaviji na raspolaganju je dvostrana podna obloga u prtljažniku. Strugalica za led pronašla je svoje mjesto u poklopcu spremnika goriva. Za reflektirajući prsluk predviđen je držač ispod vozačevog sjedala. U unutrašnjosti pretinca za odlaganje u vratima nalazi se pretinac za otpad. Držač za multimedijske uređaje nudi mjesto za iPod, mobilni telefon i ostale multimedijske uređaje. Dodatni pretinci za odlaganje, držači i kuke jamče inteligentnu i dobru organizaciju u unutrašnjosti i prtljažniku nove ŠKODA Octavije. Jedan od primjera je izuzetno veliki pretinac za naočale u prednjem dijelu stropne obloge. U automobilu možete osim toga naći i zaštitu od točenja pogrešnog goriva i pokrov prtljažnika, koji se sada otklapa iza naslona stražnjih sjedala.