ŠKODA po prvi put proizvela jedan milijun vozila u jednoj godini› Jubilarni automobil je ŠKODA Fabia 1,2 TSI/81 kW u Moon-bijeloj boji

› Priča o uspjehu: Od 1991. godine do danas broj isporučenih ŠKODA vozila je ušesterostručen

› Prof. Dr. h.c. Winfried Vahland: „ŠKODA će i dalje rasti.“

Mladá Boleslav, Decembar 2014. – ŠKODA je po prvi put u svojoj povijesti u jednoj kalendarskoj godini proizvela više od jednog milijuna vozila. Danas je u matičnoj tvornici u  Mladá Boleslavi s trake sišao jubilarni automobil, ŠKODA Fabia 1,2 TSI/81 kW u Moon-bijeloj boji. Značajnim postignućem od milijun proizvedenih vozila u jednoj godini češki proizvođač je potvrdio svoju internacionalnu strategiju rasta.

„Po prvi put u svojoj 119 godina dugoj povijesti ŠKODA je s današnjim danom dostigla magičnu granicu od jednog milijuna proizvedenih vozila u jednoj“, rekao je predsjednik Upravnog odbora ŠKODA Prof. Dr. h.c. Winfried Vahland. „Značajno postignuće za marku, koje cijeli tim čini ponosnim. Nećemo zastati i odmarati se na uspjehu. ŠKODA će i dalje rasti“, kaže Prof. Vahland.

Osnova rasta proizvodnje i prodaje je najveća ofanziva modela u povijesti Škode. Od 2010. godine je češki proizvođač svoju paletu opsežno obnovio i dodatno je izgradio u važnim segmentima. U tome prednjači matična tvornica ŠKODA u Mladá Boleslavi, srce ŠKODA proizvodne grupacije rasprostranjene širom svijeta.  „Broj od jednog milijuna proizvedenih vozila u ovoj godini pokazuje koliko su snažni naši češki i internacionalni proizvodni pogoni te koliko su kompetentni naši proizvodni timovi“, kaže Michael Oeljeklaus, član Uprave ŠKODA za proizvodnju i logistiku. „U nadolazećim godinama ćemo dalje modernizirati i proširivati proizvodnju ŠKODA“, rekao je Oeljeklaus.

Danas dosegnuti milijun u proizvodnji još jednom podvlači izniman razvoj češkog proizvođača automobila, posebno u zadnjih 25 godina. Od pada čelične zavjese i ulaska Volkswagen koncerna u travnju 1991. tvrtki ŠKODA je do danas uspjelo ušesterostručiti godišnju prodaju. Dojmljiv je brz ponovni uspon jedne legendarne marke automobila iz srca Europa do internacionalno uspješnog ponuđača sa sedam aktualnih nizova modela i preko 40 modelskih varijacija. 1991. godine je ŠKODA s Favoritom proizvodila samo jedan model, a danas marka nudi najveću i najatraktivniju paletu proizvoda svih vremena.

Važan stup realiziranog rasta bilo je zadnjih godina   otvaranje tržišta i izvan Europe. Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća češka marka je još jednostrano bila usredotočena na domaće tržište i zemlje centralne i istočne Europe. Danas ŠKODA svoje proizvode prodaje u preko 100 zemalja širom svijeta. Od 2010. godine Kina je najjače maloprodajno tržište. Samo u prvih jedanaest mjeseci 2014. kinesko tržište je pridonijelo otprilike četvrtinu prodaje marke.

U pozadini toga je ŠKODA u okviru internacionalne strategije rasta osim na domaću proizvodnju stavila pojačan naglasak na lokalne kapacitete na najvažnijim rastućim tržištima širom svijeta. U Kini Česi u suradnji sa Shanghai Volkswagen (SVW) imaju proizvodnju u pogonima Anting, Yizheng i Ningbo. Do danas je u  SVW-tvornicama već proizvedeno više od 1,3 milijuna ŠKODA vozila za kinesko tržište. U ovoj godini je ŠKODA već dosad udvostručila svoju kinesku paletu na šest modela koji se proizvode lokalno. U Rusiji se ŠKODA modeli proizvode u pogonima  Nischni Nowgorod i Kaluga. U Indiji ŠKODA modeli silaze s trake u pogonima Pune i Aurangabad. Osim toga se ŠKODA vozila proizvode u Slovačkoj, u Kazahstanu i u Ukrajini.