Paleta modela ŠKODA sigurna kao nikad prije› Nova ŠKODA Fabia upotpunjava ŠKODA ponudu automobila s najvećim stupnjem sigurnosti
› Sigurnost za sve: 5 zvjezdica Euro NCAP za ŠKODA modele Fabia (2014), Octavia (2013),    Rapid (2012), Citigo (2011), Yeti (2009), Superb (2008) i Roomster (2006)
› CSR: Sveobuhvatne aktivnosti po pitanju sigurnosti u prometu

Mladá Boleslav, Decembar 2014. – ŠKODA automobili štite svoje putnike najvećim mogućim stupnjem sigurnosti. Svih sedam nizova ŠKODA modela su u trenutku svog uvođenja na tržište zaslužili najbolju ocjenu od pet zvjezdica u priznatom Euro NCAP testu. Kao zadnja je u studenom s pet zvjezdica odlikovana nova ŠKODA Fabia. Najbolja Euro NCAP ocjena, koju su jedan za drugim dobili svi ŠKODA modeli, ističe visoku razinu sigurnosti ŠKODA vozila i rezultat je sveobuhvatnih napora koji se ulažu u aktivnu i pasivnu sigurnost vozila. Osim toga se poduzeće u okviru svoje društvene odgovornosti na raznovrsne načine zalaže za više sigurnosti u prometu na cestama i autoputovima.

„Sigurnost putnika u vozilu ima za tvrtku ŠKODA najviši prioritet“, rekao je član Uprave ŠKODA za razvoj dr. Frank Welsch. „Taj beskompromisni zahtjev vrijedi za sve klase vozila, od malenog gradskog ŠKODA Citiga do naše perjanice ŠKODA Superba.“ „Stalno radimo na tome da se poboljša razina aktivne i pasivne sigurnosti naših vozila. U to se ubrajaju inovativni sustavi pomoći te savršeno međusobno ugođeni sustavi za pridržavanje, najmodernija tehnika podvozja, snažni sustavi rasvjete i optimirane strukture karoserija naših vozila“, rekao je dr. Welsch.

U odjelu ŠKODA Tehničkog razvoja radi sveukupno 1.700 specijaliziranih stručnjaka, dizajnera, inženjera i konstruktora. Najveći dio njih se izravno ili neizravno bavi tehničkim pitanjima sigurnosti vozila.

Novi mali automobila ŠKODA Fabia jasno pokazuje koliko su sigurnosni sustavi važni za tvrtku ŠKODA. Treća generacija modela nudi niz inovacija na polju sigurnosti, dosad rezervirane za više segmente vozila. Tako nova ŠKODA Fabia raspolaže sigurnosnom razinom koja je u ovom segmentu nova i kakvom se ne može pohvaliti nijedan mali automobil izvan Volkswagen koncerna.

U novoj ŠKODA Fabiji svoju premijeru ima sustav Front Assistant s integriranom City-funkcijom kočenja u nuždi. Nadalje ŠKODA Fabia po prvi put dobiva funkcije

multikolizijske kočnice, Driver Activity Assistant (prepoznavanje umora vozača), Speedlimiter (sustav za ograničenje brzine vožnje), sustav za pomoć pri zaustavljanju na uzvisini (Hill Hold Control) i elektroničku kontrolu tlaka u gumama. Također se po želji može dobiti: LED-svjetlo za dnevnu vožnju i svjetlo za maglu s funkcijom osvjetljivanja zavoja (Corner-Funktion)

Svaki od ŠKODA nizova modela je prilikom svojeg uvođenja na tržište odlikovan najboljom ocjenom od pet zvjezdica u Euro NCAP testu. Početkom studenog je i nova ŠKODA Fabia dobila pet zvjezdica. Pet zvjezdica su dobili i modeli ŠKODA Octavia (2013), ŠKODA Rapid (2012), ŠKODA Citigo (2011), ŠKODA Yeti (2009), ŠKODA Superb (2008) i ŠKODA Roomster (2006).

Najvišim ocjenama neovisni stručnjaci potvrđuju visoku razinu sigurnosti ŠKODA vozila. Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) je neovisni konzorcij europskih ministarstava prometa europskih zemalja, automobilskih klubova, osiguravatelja i institucija za zaštitu potrošača. Organizacija provodi testove sudara sa svim novim tipovima automobila i na temelju četiri kategorije ocjenjuje zaštitu putnika za odrasle, sigurnost djece, zaštitu pješaka i sustave potpore sigurnosti.

Inovativni pomoćni sigurnosni sustavi

Pomoćni sigurnosni sustavi pomažu pri izbjegavanju nesreća ili ublažavanju njihovih posljedica za putnike i druge sudionike u prometu. Proteklih godina u paletu ŠKODA modela su se uvukle brojne nove tehnologije. Pritom je češkom proizvođaču uspjelo zagrabiti u module i tehnike modularne platforme (MQB) Volkswagen koncerna. U okviru ŠKODA strategije sigurnosti marka trenutno u različitim opsezima nudi sljedeće sigurnosne sustave za svojih sedam nizova modela. Tu se ubrajaju: Front Assistant uklj. City-funkciju kočenja u nuždi, multikolizijska kočnica, Adaptive Cruise Assistant (automatska regulacija razmaka), Lane Assistant (funkcija držanja pravca), Intelligent Light Assistant (sustav inteligentne rasvjete), Crew Protect Assistant (proaktivna zaštita putnika), Driver Activity Assistant (prepoznavanje umora vozača), raspoznavanje prometnih znakova te elektronička kontrola tlaka u gumama.

Najbolja pasivna sigurnost sa sigurnosnim paketom

Da bi se putnike najbolje moguće zaštitilo u slučaju sudara, svi su ŠKODA modeli opremljeni sveoubhvatnim, međusobno savršeno ugođenim sigurnosnim paketom. Tu se, ovisno o modelu, ubraja do devet zračnih jastuka (Superb, Octavia, Yeti), u visini podesivi sigurnosni pojasevi s pričvršćivanjem u tri točke i zatezačem pojasa te sigurnosni nasloni za glavu. Ciljano optimirane strukture karoserije omogućuju vrlo dobro deformacijsko ponašanje vozila pri udaru i skrbe za to da se apsorbira što je više moguće energije te da putnička kabina ostane stabilna.

Osim sigurnosti njegovih vozila češkom proizvođaču je posebno važna tema sigurnosti u prometu - u okviru sveobuhvatne društvene odgovornosti (Corporate Social Responsibility, kratko CSR). Sigurnost u prometu je stoga jedan od centralnih stupova u okviru ŠKODA CSR-strategije.

Ovaj proizvođač automobila u ovom području već dugo godina podržava brojne projekte u cijeloj Češkoj. Tako je ŠKODA od 2013. glavni partner portala za sigurnost u prometu ‚Bezpečné cesty’ (Sigurne ceste). Na pregledan način se na www.bezpecnecesty.cz osvjetljavaju razne teme sigurnosti u prometu i daju se savjeti za ispravno ponašanje u cestovnom prometu. ŠKODA pritom daje doprinos konkretnim saznanjima i stručnim ekspertizama iz svojih istraživanja sigurnosti i nesreća, daje stručne podatke i na raspolaganje stavlja specijalni videomaterijal u obliku tekstova i filmova.

Internet-programom obrazovanja ‚ŠKODA spielerisch’ (ŠKODA kroz igru) djeci se uz igru objašnjava što je ispravno ponašanje u cestovnom prometu. Nacionalni natječaj ‚Wege durch Städte’ (Putevi kroz gradove) uz potporu tvrtke ŠKODA već skoro jedanaest godina dodjeljuje priznanja najboljim mjerama koje doprinose smirenju prometa čeških gradova i općina. U suradnji s Integriranom službom za zaštitu i spašavanje Češke Republike tvrtka redovito organizira informativne manifestacije ‚Sigurno u automobilu' i ‚Dane sigurnosti u prometu’. U regijama u kojima ŠKODA ima proizvodne pogone tvrtka ŠKODA AUTO je sama proteklih godina podržala još deset projekata iz područja sigurnosti u prometu.

Poduzeće se pored toga intenzivno angažira i u istraživanju nesreća. U okviru toga ostvaruje se intenzivna suradnja s prometnom policijom, vatrogascima, spasilačkim službama i bolnicama te ostalim državnim i privatnim gospodarskim organizacijama.